Основна школа „Мика Митровић“ Брезјак је 2011. године прославила 170 година свог постојања и једна је од најстаријих у овом крају.

Започела је рад далеке 1841. године под називом „Недељичка школа“, а први учитељ је био Марко Паић.

  1. године школа је премештена на Брезјак где се и данас налази. Школска зграда сазидана 1880. године изгорела је пред сам Други светски рат, али је убрзо подигнута нова школска зграда у којој се настава и данас одвија. 1950. године сазидана је још једна школска зграда, а школа је прерасла у осморазредну.
  2. године се отвара четворо-разредна школа у Доњим Недељицама као издвојено одељење школе у Брезјаку.
  3. године Недељичка школа добија назив Осмогодишња школа Брезјак, а од 1960. године до данас носи име народног хероја Мике Митровића.
  4. године овој школи је припојена осморазредна школа у Коренити.

 

О ЧОВЕКУ ПО КОМЕ ШКОЛА НОСИ ИМЕ

Мика Митровић је рођен 25. јула 1912. године у Богатићу у учитељској породици. Као студент Медицинског факултета у Београду приступа напредном студентском покрету.

Окупација га затиче у родном крају где је илегално живео и радио.

  1. године по директиви Партије учествује у формирању мачванског партизанског одреда и постаје политички комесар.

Са својом ударном четом води жестоку битку за ослобођење Шапца, а 22. септембра 1941. године бива смртно рањен и свестан последица, сам себи одузима живот.

Сахрањен је у родном Богатићу, а 6. јула 1945. године је проглашен за народног хероја, чије име наша школа са поносом носи од 1960. године.